August

4 arrangementer

Reinton Per Olav Reinton
Byvandring Foredrag
Onsdag 07. august 17:00–18:30
Oslo ladegård - Oppmøte i Ladegårdshagen

Onsdagsvandring: Byens hemmelige hekser

Onsdagsvandring med Per Olav Reinton, som forteller om den store brannen i Oslo i 1624, og om de fem kvinnene som ble anklaget for å ha forårsaket den: Sissel Nilsdatter, Karine Clemetsdatter, Eline Stensdatter, Birgitte Ekeberg og Ingrid Kristen Kværner. Reinton er forfatter av boken “Byen som brant for syndens skyld.”

4 Monolitten Foto Vigelandmuseet
Foredrag Kunst
Tirsdag 20. august 17:00–18:00
Vigelandmuseet - Vigelandmuseet, Nobels gate 32

Monolittens historie

1924 var et viktig år for Gustav Vigeland, og for hans påvirkning på Oslo. Året kan sies å være starten på Vigelandsparken, for det var da det ble bestemt at Monolitten skulle få sin nåværende plassering og Vigeland begynte å utforme skulpturen. I dette foredraget vil Husebø snakke om Vigelands idé bak Monolitten, frakten av den 280 tonn tunge steinblokken fra Iddefjorden i Halden til Frogner og prosessen bak den 17 meter høye skulpturen som har blitt en del av Oslos mest besøkte turistattraksjoner.

Du kan se vår faste utstilling og Gustav Vigelands gipsmodell av monolitten før foredraget starter, og det er gratis inngang i museet fra kl. 16.00. 

Foredragsholder er Sindre Husebø.

Til arrangement
Onsdagsvandring Molaug Ulrikke T Berg/Oslo ladegård
Byvandring Foredrag
Onsdag 28. august 17:00–18:30
Oslo ladegård - Oppmøte i Ladegårdshagen

Onsdagsvandring på middelalderuka

Onsdagsvandring med arkeolog Petter Molaug i forbindelse med Middelalderuka.

Bybrannen
Foredrag Arkeologi
Torsdag 29. august 18:00–20:00
Maritimt museum - Maritimt museum, Bygdøynesveien 37

Vin og vrak: Bybrannen i 1624

Velkommen til publikumskveld med fire foredrag om livet like før og like etter den store bybrannen i 1624. Vi viser frem funn fra noen av de store bybrannene i gamle Oslo, og frem til brannen i 1624. Publikumskvelden er en del av vår serie Vin og vrak, og denne gangen er det to arkeologer og to historikere som forteller hva de har funnet ut så langt ved å grave ned i arkeologiske funn og arkiver.
Til arrangement

September

3 arrangementer

Foredrag Kunst
Tirsdag 03. september 17:00–18:00
Vigelandmuseet -

Gustav Vigelands Oslo

Gustav Vigeland var og er nært knyttet til Oslo. Han flyttet til Kristiania som 18-åring og ble i byen resten av sitt liv. Han viet store deler av sin karriere til det store parkprosjektet som skulle bli Vigelandsparken, Norges best besøkte turistattraksjon. Men hvordan var Vigelands møte med Oslo? Hvor bodde og jobbet han? I dette foredraget vil Johansen fortelle om Gustav Vigelands liv og virke i Oslo, og om hvilke skulpturer og monumenter som er å finne i byen. Foredragsholder er Stine Elisabeth Johansen.

Det vil være mulig å se vår faste utstilling før foredraget starter, og det er gratis inngang i museet fra kl. 16.00. 

Lafting
Byvandring Arkeologi Foredrag
Onsdag 11. september 17:00–18:30
Oslo ladegård - Oslo ladegård

Onsdagsvandring: Arkeologiske laftefunn

Onsdagsvandring om lafting. Etter oppmøte i Ladegårdshagen følger vi arkeolog Trond Engen ned mot Laftehallen (Lokomotivverkstedet). Han forteller om arkeologiske funn fra Follobaneprosjektet som viser til den tidlige byggeteknikken i Middelalderbyen. I Laftehallen deler Glenn Løken erfaringer fra bygging av laftede sjøhus til Middelalderparken.

Vigelandsparken, Fontenen Foto Espen Grønli Vigelandmuseet
Foredrag Kunst
Fredag 13. september 17:00–18:00
Vigelandsmuseet - Vigelandmuseet, Nobels gate 32

Vigelandsparken – fra idé til virkelighet

1924 var et viktig år for Gustav Vigeland, og for hans påvirkning på Oslo. Dette året kan nemlig sies å være starten på Vigelandsparken, for det var da det ble bestemt at Monolitten og Fontenen skulle få sin nåværende plassering. Hva og hvem var det som bidro til at Vigeland fikk muligheten til å markere seg slik han gjorde i hovedstaden? Og hvordan erobret han Frogner-området for å lage skulpturpark? Museumsleder Jarle Strømodden forteller mer om Vigelands utforming og gjennomføring av Vigelandsparken, fra idé til virkelighet. Foredragsholder er Jarle Strømodden.

Det er maks 100 plasser og billetter deles ut i resepsjonen på Vigelandmuseet fra kl. 16.00. Det er stor pågang på Oslo kulturnatt, så vær tidlig ute. Det vil være mulig å se vår faste utstilling før foredraget starter, og det vil være gratis inngang i museet fra kl. 16.00.

Til arrangement

November

2 arrangementer

Fra Karl Johan 1889 Foto: Munchmuseet
Kunst Foredrag
Torsdag 07. november 19:00–20:00
Munchmuseet - Munchmuseet

Edvard Munchs Kristiania

I dette foredraget blir du ikke bare kjent med hovedstaden på Edvard Munchs tid. Du får også stifte bekjentskap med viktige personer i bybildet, lytte til gammel sladder om bohemens frie kjærlighet og høre hvorfor Munch ble ført bort av politiet fra Studenterlunden. En by er mye mer enn et sted – den er hendelser, personer, møter og hjem. Kristiania var midt i en brytningstid da Munch bestemte seg for å bli kunstner, og erfaringene fra denne brytningstiden følger ham gjennom hele hans kunstnerskap.
Foredraget finner sted i november, dato er ikke fastsatt.

Til arrangement
Oslo hospital f
Foredrag Konsert
Fredag 08. november 19:00–21:00
Modus senter for middelaldermusikk - Oslo hospital, Ekebergveien 1

Oslo-heksene 1624

Rett etter den store bybrannen i 1624 ble fem kvinner beskyldt for hekseri og tre av dem ble henrettet. Arrangementet på Oslo hospital i Ganmlebyen (tidligere dollhus for afsindige) vier oppmerksomhet til de fem kvinnene med foredrag, musikk, animasjon og videokunst.

Medvirkende: Forfatter Per Olav Reinton, videokunstner Sven Påhlsson, musiker, sanger og komponist Gro Siri Ognøy Johansen, Shble Saleem på arabisk oud, produsent Margrethe Aaby.

Til arrangement